Nexus ERP

Import automat de date din alte aplicatii - Prezentare generală

Procedurile de import direct de date sunt utilizate pentru automatizarea si validarea importurilor de informatii din alte aplicatii. Ca sa folositi acest tip de import trebuie sa creati un utilitar software care sa implementeze specificatiile oferite de noi.

Importul se realizeaza la nivel de baza de date, adica datele sunt inserate de catre aplicatia externa (utilitarul de export-import) direct in baza de date a Nexus ERP. Pentru aceasta, noi am creat toate instrumentele necesare desfasurarii cat mai simple si mai sigure a intregului proces de import de date:

  • Conexiunea la serverul SQL se face utilizand adresa IP si portul specificate pentru aplicatia Nexus ERP.
  • Pentru acces la date si la procedurile puse la dispozitie trebuie sa creati in Nexus un utililizator cu optiunea site sau site extins. Acesta va va da drepturile de insert si delete in tabelele-buffer si drepturile de executie pentru procedurile stocate de import.
  • Pentru fiecare tip de document / nomenclator, care urmeaza a fi importat, in parte am realizat un set de instrumente specifice:
  • tabele buffer (tampon) pentru incarcarea datelor care urmeaza a fi importate, astfel pentru documentele cu linii (de ex.: facturi) exista doua tabele diferite, unul pentru antetele de documente si unul pentru liniile de documente; legatura dintre cele doua tabele facandu-se cu ajutorul campului id_document;
  • o procedura stocata care realizeaza efectiv importul, preia datele din tabelele buffer, verifica consistenta datelor si dupa caz realizeaza efectiv inserarea datelor in tabele sau intoarce un cod de eroare;
  • un articol in Centrul de informatii care descrie structura tabelelor buffer, structura datelor care urmeaza a fi scrise in campuri si eventuale alte informatii suplimentare care sa va ajute in realizarea utilitarului de export-import.
Ca regula generala, trebuie sa aveti in vedere, ca mai intai, sa importati nomenclatoarele prezente in documentele pe care doriti sa le importati. Cum ar fi, daca doriti sa importati Facturile de la furnizori trebuie ca in prealabil sa importati Partenerii, Produsele si Gestiunile.

Importul unui document pleaca de la premiza ca nomenclatoarele sunt deja populate si identificarea unui reper in nomenclator se face in mod unic dupa datele specificate. Spre exemplu, daca in tabel s-a introdus denumirea gestiunii Magazin, procedura de import verifica atat existenta gestiunii Magazin in nomenclator cat si unicitatea acestei denumiri. In cazul in care sunt specificate atat ID-ul cat si denumirea gestiunii, atunci identificarea se face dupa id iar denumirea este ignorata.

Algoritmul  care trebuie implementat in dezvoltarea utilitarul de import este unul destul de simplu, din doi pasi:
1.    Se incarca datele in tabelele tampon aferente documentului / nomenclatorului care urmeaza a fi importat.
2.    Se apeleaza procedura stocata specifica.

Pentru cazul in care se considera necesara consultarea datelor inainte de a initia un import se pot citi din baza de date oricare din tabelele sau view-urile existente.

Daca, din diverse motive, se doreste anularea unui import aceasta se poate face apeland tot o procedura stocata, aferenta unui tip de document, avand ca parametru id-ul lotului de articole importate: id_importex.